BOOMINWAARTS


 

Guy Van Leemput en Bruno Van Dijck
van 11 oktober tot 2 november 2008    

Kasteel Le Paige, Nederrij 135, Herentals

 

In samenwerking met het stedelijk cultuurcentrum tíSchaliken organiseert VZW Ter Vesten een tentoonstelling met keramiek van Guy Van Leemput en schilderwerk van Bruno Van Dijck.

 Guy Van Leemput vormt zijn keramische werk letterlijk van binnenuit, de buitenkant is een logisch gevolg van het innerlijke vormproces. Hij tracht de hoeveelheid materiaal tot het absolute minimum te berperken en toch een draagkrachtig geheel te vormen. Hiervoor inspireert hij zich op de architectuur van de natuur.

Zo wordt elk werk een zoektocht naar de werkelijke aard van klei. Elke kleisoort dicteert haar eigen vormentaal. Zijn porseleinen kommen zijn flinterdun en transparant. Zijn werk in steengoed krijgt draagkracht van innelijke ribben. Het is steeds geglazuurd met zelfgemaakte asglazuren. Door verschillende assen met elkaar te combineren creŽert hij op zijn potvormen een huid die doet denken aan schors, mossen en koralen.

 Bruno Van Dijck brengt in deze tentoonstelling een selectie uit zijn landschappelijk werk van de voorbije 15 jaar. Zijn schilderijen evolueerden van uitgepuurde en etherische constructies, met een dominant gevoel van ruimte en leegte,  naar beelden die blijk geven van een meer fysieke natuurbeleving.

 Zijn werk situeert zich op de grens tussen figuratie en abstractie en heeft doorgaans een opvallend uitgebalanceerde compositie. Zin voor geometrie en constructie worden gekoppeld aan een beweeglijke schriftuur. Waar de vroege schilderijen, vanuit een bewust streven naar soberheid en beperking, uitgesproken schraal geschilderd zijn, vinden we de laatste jaren een rijkere verfhuid. Ondanks het feit dat directheid en snelheid de expressie versterken, blijft de uitstraling meestal ingetogen, stil en sober.

Beide kunstenaars worden gedreven door een grote betrokkenheid bij de natuur en het landschap. Zij delen bovendien een uitgesproken belangstelling voor bomen en houtsoorten. Deze betrokkenheid komt tot uiting in de thematische keuzes die zij voor hun werk maken maar tevens in hun fascinatie voor boom en hout als inspiratiebron en tegelijkertijd ook als werkmateriaal en beelddrager.

De tentoonstelling loopt van 11 oktober tot en met 2 november in Kasteel Le Paige, Nederrij 135. Ze is open van woensdag tot zondag van 14 tot 17 uur. Op maandag en dinsdag is de tentoonstelling gesloten. Op zaterdag 25 oktober en zondag 2 november zal Bruno Van Dyck zelf 
aanwezig zijn op de tentoonstelling.

 

voor meer informatie en beeldmateriaal over het werk van Guy Van Leemput
http://www.guyvanleemput.be

 

 

 WEBDESIGN Auslooddesign