Bruno Van Dijck      West Portholland - olieverf op paneel - 2008 

 

LIVING THE LANDSCAPE

MUSEUM BELVEDERE HEERENVEEN / NL

11 juni t/m 25 september 2022 

 

Bruno Van Dijck      West Portholland - olieverf op paneel - 2008 

Met de tentoonstelling Living the landscape - Barbara Hepworth , Ben Nicholson en de kunstenaars van St Ives 1939-1975 besteedt Museum Belvédère als eerste Nederlands museum aandacht aan een bijzonder hoofdstuk uit de geschiedenis van de moderne kunst in Groot- Brittannië.
Ben Nicholson en Barbara Hepworth maakten van de pittoreske kustplaats St. Ives in Cornwall een wervelend internationaal artistiek centrum. De vele kunstenaars die zich er voor korte of langere tijd vestigden, lieten zich vooral inspireren door het eeuwenoude landschap, de zee en de verbondenheid tussen de plaatselijke bevolking en haar omgeving. Ver van de grote kunstcentra vonden ze een persoonlijke stijl op de maat van licht, land en ruimte.

Complementair aan deze tentoonstelling is in de twee prentenkabinetten van de westvleugel werk te zien van de Vlaamse kunstenaar Bruno Van Dijck en de Friese kunstenaar Christiaan Kuitwaard. 

Bruno Van Dijck laat zich al jaren inspireren door de ruige kustlandschappen van Cornwall en Wales. In zijn series kleine schilderijen legt hij ter plekke zijn indrukken vast onder wisselende omstandigheden en op verschillende momenten van de dag. De geëxposeerde werken op karton zijn ontstaan in het atelier en kennen een vrijere opzet. In zijn schilderijen weet Van Dijck de oerkrachten van de natuur samen te ballen en een symbiose te bewerkstelligen tussen expressiviteit en verstilling. 

Christiaan Kuitwaard reisde in het voorjaar van 2022 samen met Feico Hoekstra, de samensteller van Living the Landscape, naar Cornwall en maakte ter plekke meerdere studies in olieverf, waarvan thans een selectie wordt getoond. De reeks wordt aangevuld met studies die Kuitwaard maakte tijdens zijn reis naar het Schotse eiland Skye. Het werk van Kuitwaard kenmerkt zich door een fijn gevoel voor licht, atmosfeer en ruimte. De tentoonstelling loopt van 11 juni tot 25 september in Museum Belvédère te Heerenveen (NL). Meer informatie hier

Bruno Van Dijck     Cwm Gwylog - gemengde techniek op museumkarton - 2016

 WEBDESIGN Auslooddesign