Op een overwoekerd pad

Tentoonstelling Bruno Van Dijck

Selectie uit recent werk

23 april t.e.m. 22 mei
Atelier Bruno Van Dijck
Jacobslaan 85
2980 Zoersel

zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of na afspraak
03 384 36 18
brunovandyck@proximus.be

De reeks ‘Op een overwoekerd pad’ bestaat hoofdzakelijk uit werken op papier in gemengde techniek. Ze is geïnspireerd op beeldmateriaal, verzameld langs oude, verwaarloosde paden in Pembrokeshire en Dartmoor. 
De titel is ontleend aan de prachtige pianobundel van Leos Janacek.
Oude wegen hebben een eigen melancholische aantrekkingskracht. Ze herinneren aan de voorbijgaande generaties die ze hebben gevormd en uitgesleten en getuigen van een bescheiden, niet destructieve mobiliteit.
Wanneer oude routes in onbruik geraken, worden ze verrassend snel door de natuur ingepalmd.
Een eeuwenoud pad slibt dicht. Sporen van menselijke beweging en bewoning verdwijnen.
Onherstelbaar. Onherroepelijk. Treurig maar ook troostend.
Als ik “op pad” ben is bezorgdheid over de tanende biodiversiteit een trouwe maar lastige reisgezel. Kijkend naar het landschap wordt mijn blik vrijwel altijd gekleurd door droefheid en een gevoel van verlies. De nabijheid en ervaring van het landschap vormen voor mijn artistieke praktijk een belangrijke voedingsbodem. Deze betrokkenheid hoop ik in mijn werk te communiceren.
Het is mijn groeiende overtuiging dat verbondenheid met de natuur voor mens en maatschappij levensnoodzakelijk is.

Beeldmateriaal op http://www.brunovandijck.be onder Recent werk - Overwoekerd pad 

 

 

 

Vernissagerecital: zondag 24 april, 15 uur

Elias Van Dyck - piano

Het woud is een wondere wereld, een oeroude plek vol mysterie waar de mens slechts een tijdelijke gast is.
De geselecteerde componisten nemen ons mee op een dwaaltocht door de uitgestrekte bossen van Midden-Europa.
In zijn Waldszenen presenteert Robert Schumann het woud als een toevluchtsoord, weg uit de snel veranderende wereld.
Toch is de idylle nooit compleet.
De wrange bijsmaak wordt nog sterker bij Leos Janácek, wiens Op een overwoekerd pad een echo biedt van persoonlijke drama’s. Samen met zielsverwante werken van Bach, Brahms, Debussy, Kurtág e.a. weven deze twee woudcycli een associatief verhaal dat mens en natuur verbindt.

Finissagerecital: zondag 22 mei, 15 uur

Edith Van Dyck - dwarsfluit en Elias Van Dyck - piano

William Alwin – Flute Sonata
Mel Bonis – Sonate pour flûte et piano
Sergei Prokofiev – Vocalises
Edwin York Bowen – Flute Sonata

De fluit associëren we doorgaans met Frans repertoire. Toch lieten ook Britse componisten zich graag inspireren door haar charmes. Dit programma presenteert een Anglo-Belgische entente met een Russisch pigment. Waar William Alwyn, zelf een uitstekend fluitist, de virtuoze kaart trekt, verklanken Mel Bonis en Edwin York Bowen de meer pastorale en dansante kant van het instrument. Sergei Prokofiev laat de fluit dan weer zingen als een menselijke stem.

Elias van Dyck is pianist en musicoloog. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Piet Kuijken en Jan Michiels en aan de KU Leuven. Sindsdien is hij als onderzoeker en docent verbonden aan dezelfde universiteit. Hij publiceerde onder andere over de pianosonates van Galina Oestvolskaja en het Amerikaans minimalisme.
In zijn concertpraktijk zet Elias sterk in op het verenigen van beide disciplines en het ontwikkelen van zijn passie om muziek te ontsluiten voor een breed publiek. Via lezingen, verfrissende concertformules en inventieve programmering probeert hij ondergewaardeerde muziek tot bij een nieuw publiek te brengen en overbekende meesterweken anders te belichten.

Edith Van Dyck studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, aan het Conservatorium van de Fontys Hogeschool voor Kunsten Tilburg bij Leon Berendse en aan The Royal Academy of Music London bij William Bennet, Kate Hill en Sebastian Bell. Sinds 2010 is ze solo fluitiste bij het Antwerp Symphony Orchestra. Daarnaast is ze fluitdocente aan de Fontyshogeschool.
Edith is de oprichter en bezieler van de Summer Course for Winds en lid van het ensemble ‘Focus’. Haar CD met werken van Prokofiev, Roussel, Martinu en Bennet, samen met de pianiste Helen Luyten en uitgebracht bij het label Etcetera, werd bekroond met een ‘Luister 10’ door het internationale muziekmagazine Luister.

Beide concerten kaderen in de tentoonstelling ‘Op een overwoekerd pad’.
De expo is voor en na het concert te bezoeken.
Inkom 12 euro (studenten 6 euro)
Bezorg deze uitnodiging gerust aan mogelijk geïnteresseerden in uw eigen kring.
Reserveren is verplicht en kan via brunovandyck@proximus.be of 03 384 36 18
Als u erbij wil zijn, geef snel een seintje. Het aantal plaatsen is beperkt.Mijn Landschap / Mon Paysage / Meine Landschaft / My Landscape

met werk van Yves Beaumont, George De Decker, Frances Joossens, Thanh Long Lam, Benny Luyckx, Zjos Meyvis, Stefan Peters, Bart Slangen, Bruno Van Dyck, Fik van Gestel, Anne Vanoutryve, Kevin Vanwonterghem, Sven Verhaeghe, Nils Verkaeren, Patrick Verlaak, Colin Waeghe 

curator: Daan Rau
26 maart – 19 juni 2022 

Opening in aanwezigheid van de deelnemende kunstenaars op zondag 27 maart vanaf 15 uur. 

Morbee Gallery - Paulusstraat 7 - 8300 Knokke-Heist
Open: zaterdag en ondag en op feestdagen van 15.30 tot 19.00 uur of op afspraak +32 475 37 43 73 - info@morbeegallery.com - morbeegallery.com

 WEBDESIGN Auslooddesign